Pielea „întoarsă” - cele trei confuzii
Dacă ai auzit despre pantofi din piele întoarsă (sau de căprioară) s-ar putea să fi căzut deja pradă uneia dintre cele trei mari confuzii pe care oamenii le fac.
N-ar fi vina ta, ci lipsa de comunicare din partea producătorilor, uneori vădit păstrată la sertar, alteori transmisă în online fără un research suficient.
Prima confuzie care se face este că pielea folosită ar fi întoarsă pe dos, de unde și aspectul velurat. FALS.
A doua confuzie este că această piele mătăsoasă, cu aspect mat, ar fi de căprioară. FALS.
Nicio legătură cu gingașul animal din pădure ci doar un fel de a descrie aspectul acestui material, foarte folosit ca materie primă pentru încălțăminte.
A treia, și cea mai importantă confuzie care se face, este între cele două tipuri de piele „întoarsă”: năbucul și șpaltul.
Năbucul (în engleză nubuck) este tipul de piele cu aspect fin, mătăsos, velurat cu perișori fini (în termeni tehnici acest aspect se numește spic) care imită pielea de antilopă.
Poate de aici a apărut varianta autohtonă „piele de căprioară”.
Acest material este cel mai nobil tip de piele bovină, obținut prin sablarea (șlefuirea cu granulație foarte fină) epidermei - stratul superficial al pieilor de vacă).
Pe lângă că arată mai prețios (este și mai scump), năbucul este mai gros decât șpaltul, mai rezistent și mai longeviv, iar încălțămintea produsă din acest tip de piele are o ținută fermă datorată densității mai mari.
Șpaltul (în engleză suede) este o piele mai subțire decât năbucul, obținându-se prin aplicarea unui procedeu de secționare în două straturi (numit șpăltuire) al pieilor mai groase.
Astfel că din stratul exterior se va obține piele netedă sau năbuc, iar din stratul inferior se va obține șpaltul, un fel de produs secundar apărut după șpăltuire.
La confecționarea încălțămintei din suede (șpalt), stratul exterior vizibil îl reprezintă partea interioară a secțiunii și nu dosul pielii, partea cărnoasă - cum greșit mai găsești pe net.
Șpaltul (suede) este mai subțire decât năbucul, de aceea nu are ținuta acestuia și de aceea încălțămintea fabricată din acest material este căptușită de cele mai multe ori.
Spicul (aspectul de velur) este un pic mai pronunțat decât la năbuc, drept pentru care șpaltul e considerat un material mai puțin pretențios decât fratele lui velurat mai bogat.
Având clarificate cele trei confuzii, vreau să știi că ambele materiale despre care ți-am vorbit azi sunt materiale naturale cu proprietăți indispensabile în fabricarea unei încălțăminte de calitate:
- elasticitate
- respirabilitate
- rezistență
- durabilitate.
Pe piață există evident și variante sintetice ale șpaltului, respectiv năbucului, dar acestea vin de obicei cu neajunsuri legate de respirabilitate, rigiditate.
Dar noi nu facem compromisuri. La noi pe site găsești doar încălțăminte din piele naturală.
Dacă dorești ceva din piele „întoarsă”, urmărește în denumirile modelelor nostre termenii nubuck și suede - despre care azi ai aflat adevărul 🙂
Câteva sfaturi
Deși mai pretențioase decât pielea netedă și mai sensibile la umiditate, cele două materiale se întrețin relativ ușor aplicând la suprafață un spray protector impermeabil, folosind radiera specială pentru curățare și peria cu fire moi pentru orientarea perișorilor fini în aceeași direcție, pentru un aspect uniform.
Ai grijă să pui în interior ziare pentru absorbția umidității și să nu usuci forțat încălțămintea din piele punând-o aproape de surse de căldură.