Bőr lábbelik karbantartása

Most kapott egy pár új cipőt, kivette a dobozból, és alig várja, hogy felvehesse.

Megszoktad, hogy a cipőd tisztán és rendben tartsd. Az első sárfolt a fehér tornacipőn vagy a nedves foltok az „esztergált” bőrcsizmákon szenvedést okoznak.

Ahhoz, hogy bőrcipői hosszabb ideig szépek maradjanak, fontos, hogy megfelelően karbantartsuk. Tippjeink segítségével hosszabb ideig élvezheti cipőjét.

Jobb a megelőzés, mint a gyógyítás: válassz bőrcipőt

Szeretné megtartani a cipőjét, mint mi? Ezután válassza ki a bőrt.

A bőrcipők előnyei: jobb minőség, mint a szintetikus anyagból készült cipők, nagyobb kényelem és hosszabb ideig tartó formatartás.

Különféle bőrtípusok léteznek, például nappa bőr vagy borjúbőr, nubuk vagy „szarvas” bőr ("esztergált", velúr, velúr, hasított).

Először ellenőrizze, hogy milyen anyagból készült cipője, hogy megfelelően alkalmazza a bőrcipők karbantartására vonatkozó tippjeinket.

Bőrcipők kezelése használat előtt - szükséges vagy nem?

Minden cipőboltban leggyakrabban azt tanácsolják, hogy vásároljon sprayt a bőrcipők karbantartásához. Végül megadod magad, mert szeretnéd jó formában tartani az új cipődet, de közben spray-k, viaszok és cipőkrémek gyűjteménye gyűlik össze a szekrényedben. Valóban szükséges vagy nem kell előkezelni a cipőjét?

Amint a bőrcipők elhagyják a gyárat, már védőréteggel látják el. Ezért az előkezelés önmagában nem szükséges.

Az impregnáló spray nem árt, és extra védelmet ad cipőjének esővel és egyéb kedvezőtlen időjárási viszonyokkal szemben. Ezért célszerű olyat vásárolni, amelyet időnként használhat.

Mielőtt lelkesen permetezné cipőjét, ellenőrizze, hogy a spray megfelelő-e a cipő anyagához. Van "esztergált" bőr cipőd? Bővebben itt.

Bőr "tornacipők" karbantartása.

Teljesen normális, ha idővel a bőr tornacipőin itt-ott kopásnyomokat veszünk észre. Nem túl reális az az erőfeszítés, hogy a cipőjét „dobozból kikerülve” tartsa. A megelőzés jobb, mint a javítás: ezekkel a tippekkel biztosíthatja, hogy tornacipői, cipői és bőrcsizmái optimális állapotban maradjanak.

1. tipp: Rendszeresen karbantartsa bőrcipőjét

Bőrcipőjének rendszeres tisztításával és karbantartásával megelőzheti a kopás jeleit. Ezt a következő módokon lehet megtenni:

  • Meg akarja tartani a fehér fűzőjét? Tedd be őket a mosógépbe. Ha sár van rajtuk, először kefélje le, majd áztassa be fehérítőbe. Fehérítés után tegye a fűzőket a mosógépbe 30 percre. A fehérítő még fehérebbé teheti a csipkéket.
  • Mosás előtt beáztathatod a színes csipkéket is, de ezt ne tedd fehérítőben, mert ez elszíneződést okozhat. Áztassa be őket szappanos vízbe és mosószerbe, mielőtt a mosógépbe tenné.
  • A legjobb, ha a cipőt úgy tisztítja meg, hogy először eltávolítja a fűzőt. Utána könnyebb teljesen megtisztítani vagy bőrkrémet kenni rájuk.
  • Bőr tornacipőit hetente kezelje impregnáló spray-vel, és hagyja jól megszáradni. Ily módon egy további réteg jön létre a cipőn, amely felveszi a harcot a szennyeződések ellen.
  • Bőrcipőd van, és idővel foltok jelennek meg? Ezután használhat bőrápoló krémet. Ügyeljen arra, hogy ezt csak sima bőrrel tegye, és a megfelelő színt használja. A krémet puha, száraz ruhával vigye fel, és kerülje a szintetikus anyagokat/komponenseket.
  • Ne hordjon minden nap ugyanazt a pár cipőt, és időnként hagyja pihenni egy napot. A cipőinek van belső talpa (talpbetét)? Ha igen, időnként vegye ki őket, hogy kiszellőztesse őket.

2. tipp: Ne mossa a bőrcipőt mosógépben

Csábító lehet bedobni a tornacipőt a mosógépbe, ha piszkos. Ne tedd ezt! Ha a bőrcipők túl sok vízzel érintkeznek, porózussá válhatnak és elhasználódhatnak. A sima bőr előnye, hogy könnyen eltávolítható a szennyeződés. Száraz vagy legfeljebb nedves ruhával törölje le a szennyeződést.

3. tipp: Oldja ki teljesen a fűzőket és a cipzárokat

Hosszú napod volt a munkahelyeden, és gyorsan leveszed a cipődet anélkül, hogy kioldod a fűzőt vagy a cipzárt. A cipő alakjának és méretének megőrzése érdekében jobb, ha megtöri ezt a szokást. Ha nem nyitja ki teljesen a cipzárt vagy a fűzőt, a cipő kitágul. Következmények? Kopott cipő vagy törött cipzár.

Nehéz felvenni a cipőt, ha a cipzár teljesen nyitva van, vagy a fűzők ki vannak húzva? Használjon susztert (kanalat cipőhöz). Így a cipő normál formában és méretben marad, és kevésbé kopik.

4. tipp: Védje bőrcipőjét eső után

Néha az ember nem kerülheti el a komoly esőt. És sajnos az is előfordul, hogy tócsába lépsz az új cipőddel.

Az eső és a hó súlyosan károsíthatja bőr tornacipői állapotát, ezért fontos, hogy nedvesedés után hagyja jól megszáradni.

Ellenőrzi az időjárás-előrejelzést, és észreveszi, hogy jó eséllyel nem marad szárazon a cipője? Védje bőrcipőjét a nedvességtől úgy, hogy előzetesen permetezze be impregnáló spray-vel.

Néha az eső meglep. Ebben az esetben a "jobb a megelőzés, mint a gyógyítás" mondás nem igazán érvényes.

Hazaérve mindenképpen hagyja megszáradni a cipőjét, ügyelve a talpbetét eltávolítására is. Ne tegye a cipőjét a radiátorra, mert a bőr kiszáradhat, és a bőr megrepedhet.

Gyakran ajánlatos újságot tenni a cipőbe, mert felszívja a nedvességet. Vigyázz ezzel: ha túl sokat teszel bele, olyan dudorok keletkezhetnek, amelyektől később már nem fogsz tudni megszabadulni.

Cipőt érdemesebb cipősdobozban vagy vászonzsákban tartani (nem műanyag!), hogy a nedvesség felszívódjon.

Észrevesz néhány foltot szárítás után, amit nem tudsz ronggyal eltávolítani? Ezután használjon bőrkrémet a folt elhalványításához.

Rendszeresen jársz ki? Akkor érdemesebb borjúbőrből vagy nappabőrből készült cipőt választani, mint "backbőr" ("esztergált") vagy nubuk (nubuk/nubuk), mert ezeken az anyagokon kevésbé tapad a szennyeződés.

5. tipp: Használjon léceket/síneket

A fűzők kioldása és a suszter használata mellett cipőtartót is használhatsz. Így a cipő nem "omlik össze", formája és mérete sértetlen marad.

Lehetőleg cédrusfa keretet használjon, mert az is felszívja a nedvességet. Cipője tovább tart, a nedves foltok gyorsabban száradnak, és megszabadul a kellemetlen szagoktól.

Válasszon bőrcipőt az Alpina Ateliertől

A megelőzés jobb mint az orvoslás. Ezért fontos, hogy minőségi bőrcipőt vegyünk.

Minden cipőnk kiváló európai anyagokból készül. A kiváló kivitelezést innovatív technikákkal ötvözi, hogy új szabványt teremtsen a lábbelik számára.

Cipői tovább szépek maradnak megfizethető áron.

Tekintse meg gyűjteményünket.