Accidente suferite de încălţămintea din piele

Zgârieturi, grăsimi, vopsele, pete de noroi, crăpături sau talpă dezlipită - daune suferite de pantofii tăi de piele pe care speri să nu le întâlneşti vreodată. Îţi arunci pantofii la gunoi imediat ce apare prima deteriorare? Din fericire, nu este necesar. Îți arătăm cum e posibil să prelungești viaţa pantofilor tăi.

Pre-tratarea şi întreţinerea pantofilor

Să o luăm cu începutul, pentru că prevenţia este întotdeauna mai bună decât repararea.

Cauţi pantofi de bună calitate care să te ţină cât mai mult? Atunci alege în primul rând pantofi din piele de viţel sau nappa. Suprafaţa netedă respinge murdăria mai uşor decât alte variante de piele, precum pielea nabuc (nubuc, nubuck) şi pielea ”întoarsă” (velur, suede, ”de căprioară”).

Iar pielea în general are o durată de viaţă mai lungă decât materialele sintetice.

Pantofii noştri din piele sunt livraţi direct din fabrică cu un strat de protecţie ce îi protejează de condiţiile meteorologice nefavorabile şi de accidentele ce pot interveni în timpul purtărilor repetate.

Cu toate acestea, nu strica să pulverizezi pe feţele pantofilor în prealabil un spray impregnant de protecţie (incolor).

Şterge în mod regulat pantofii cu o cârpă uscată, depozitează-i într-un loc uscat (sau un săculeț de pânză) şi acoperă-i cu o cremă de întreţinere pentru piele, pentru a-i păstra în cele mai bune condiţii. 

Poţi citi mai multe despre întreţinerea pantofilor din piele mai jos.

Zgârieturi pe adidaşi albi

Zgârieturi pe adidaşii albi? Încerci să le scoţi cu toată înverşunarea, dar din păcate, fără rezultat.

Din fericire, există un truc inteligent care face ca zgârieturile să dispară ca zăpada la soare. Nu este necesar să achiziţionezi creme sau spray-uri scumpe: este suficient un borcan de cremă de faţă (grasă) din dulapul de baie.

Cu o cârpă uscată, tamponează crema, întinde-o peste zgârieturi şi adidaşii tăi albi arată din nou ca noi.

Pete pe pantofi

Ești la o petrecere, cu adidaşii tăi albi noi-nouţi. Dintr-o dată un strop colorat de băutură cade pe noul tău pantof.

Din fericire, o pată nu înseamnă neapărat sfârşitul pentru adidaşii tăi din piele: şamponul este soluţia. Tamponează un pic de şampon pe pată.

Odată absorbit, şterge-l cu o cârpă umedă. Lasă pantoful să se usuce (nu la o sursă de căldură şi nici la soare) iar a doua zi te vei plimba cu zâmbetul pe buze cu noii tăi adidaşi.

Sfat: încearcă mai întâi pe o porţiune mică, discretă, a pantofului astfel încât să observi dacă există diferenţe de culoare.

Îndepărtează vopseaua de pe pantofii de piele

Nu-ţi recomandăm să-ţi colorezi cu vopsea noii tăi pantofi din piele. Dar când apare dezastrul, trebuie să ştii ce trebuie să faci pentru a scoate petele nedorite de vopsea de pe pantof.

Săpunul, crema hidratantă sau glicerina sunt soluţia pentru tratarea petelor de vopsea de pe pantofii de piele. Probabil ai unul sau mai multe dintre aceste produse în dulapul de baie.

Foloseşte o cârpă umedă şi freacă pata cu ea. Testează din nou o mică parte a pantofului, astfel încât diferenţa de culoare sau petele inestetice să fie evitate.

Fisuri în pantofii de piele

Crăpăturile pantofilor din piele sunt cauzate de purtarea unei mărimi necorespunzătoare a pantofilor sau se datorează uscării rapide la o sursă de căldură sau la soare.

Nu face aceste greşeli şi evită-le cât mai mult posibil. Poţi evita aceste fisuri prin purtarea unei mărimi corespunzătoare, prin depozitarea pantofilor într-un săculeţ de pânză şi evitarea spălării pantofilor în maşina de spălat.

Mai poţi limita oarecum aceste daune aplicând o cremă de întreţinere pentru piele. Zgârieturile vor deveni mai puţin vizibile, iar pielea rămâne flexibilă, astfel încât pantoful tău să prezinte mai puţine fisuri în viitor.

O talpă de pantof dezlipită

Porţi aceiași pantofi zi de zi? În timp, talpa pantofului se poate dezlipi. Oferă pantofilor tăi o zi de odihnă din când în când şi alternează-i cu o altă pereche. Talpa pantofului este de obicei ataşată cu un adeziv special pentru încălţăminte.

Prin urmare, nu arunca pantofii în maşina de spălat, deoarece acest lucru poate slăbi adezivul folosit la lipirea tălpii.

În cazul unei tălpi dezlipite, cel mai bine este să vizitezi un pantofar pentru a vedea dacă aceasta mai poate fi lipită.

Talpa cade cu totul? Atunci probabil este timpul pentru o nouă pereche de pantofi.

La  Alpina Atelier avem o gamă largă de pantofi din piele pentru femei şi bărbaţi.

Toate tălpile pantofilor brandului Hinson sunt cusute, ceea ce face aproape imposibilă desprinderea acestora. Marginile sunt cusute suplimentar. În acest fel pantofii noştri durează mai mult. Pantofii noştri sunt durabili şi de cea mai înaltă calitate.

VEZI COLECȚIILE: FEMEI  |  BĂRBAȚI